Chipsy warzywne z pietruszki i marchewki
2022-12-07Domowa pizza na cieście drożdżowym
2022-12-08Przygotowanie sycącej potrawy w jednym garnku to duża oszczędność czasu i gazu lub prądu. To wygodne rozwiązanie, zwłaszcza w małych kuchniach. Może być przygotowane na kuchence bądź w piekarniku. Z czego można zrobić dania jednogarnkowe? Z niemal wszystkiego. Mięsa, ryb, owoców morza, ziemniaków, makaronów, grzybów i różnych innych składników. Połączenia także mogą być różne. Nasza propozycja to jednogarnkowa potrawa z mięsem, ziemniakami i warzywami. Można powiedzieć, że jest to pełnoprawny obiad, ale przygotowany w jednym naczyniu.
Danie jednogarnkowe z karkówką wieprzową
Kategoria: obiadRodzaj kuchni: polskaStopień trudności Średni4
porcje30
minut1
godzina30
minut584
kcalSkładniki
kilogram karkówki wieprzowej
6 średnich ziemniaków
2 średnie pietruszki
1 większa marchewka
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
15 ml oleju rzepakowego
1 litr bulionu wieprzowo-warzywnego
świeżo zmielony pieprz, sól, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie
- Karkówkę wieprzową pokrój w średnią kostkę.
- Do garnka przeznaczonego do piekarnika wlej olej i podsmaż mięso.
- Dodaj pokrojoną cebulę i smaż aż zmięknie.
- Pietruszkę i marchewkę pokrój w większą kostkę, dodaj do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw przyprawami, smaż kilka minut.
- Zalej potrawę bulionem tak, żeby nie zakrywał dania.
- Na wierzchu ułóż ziemniaki pokrojone w grube plastry i posól je.
- Przykryj garnek i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC około półtorej godziny, aż bulion się zredukuje, a ziemniaki zmiękną i się przypieką.
Uwagi
- Zamiast marchewki i pietruszki możesz dodać inne, ulubione warzywa. Dobrze żeby były to takie, które wymagają dłuższej obróbki jak ziemniaki i mięso. Przed zalaniem bulionem, możesz dodać 25 g koncentratu pomidorowego.