Danie jednogarnkowe z karkówką wieprzową
2022-12-08Sernik z truskawkami
2022-12-12Pizza jest jednym z ulubionych przysmaków wielu osób, choć jest uznawana za fast-food. Zależnie od dodatków, 1 kawałek może mieć od 200 do 300 kcal, a przy tym pizza z pizzerii jest zwykle droga. Dlatego miłośnicy tego dania powinni pomyśleć o zrobieniu domowej wersji na domowym cieście, z ulubionymi dodatkami bez ulepszaczy. Dzięki temu wiadomo co jest w składzie i można wybrać produkty dobrej jakości. Jeśli zależy nam na dużej ilości ciągnącego się sera, to trzeba liczyć się ze sporą porcją kalorii. Jednak od czasu do czasu można sobie na to pozwolić.
Domowa pizza na cieście drożdżowym
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności Łatwy4
porcje1
godzina30
minutDomowa pizza to nie jest fast food, to ciekawy posiłek z najlepszych składników. Pizza, która jest przygotowana w domu jest zawsze najlepsza. A przede wszystkim jest taka, jaką lubimy.
Składniki
pół kilograma mąki
4 g drożdży suszonych
40 ml oliwy z oliwek
60 ml letniej wody
sól
Przygotowanie
- Wyrób ciasto na pizzę w robocie kuchennym, łącząc mąkę, drożdże, wodę, oliwę i sól.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrabiaj dokładnie ciasto aż będzie gładkie.
- Przykryj i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto bardzo cienko na pożądany kształt.
- Nałóż na ciasto sos pomidorowy. (jeśli nie chcesz używać gotowego, poniżej podpowiadamy jak zrobić domowy sos do pizzy).
- Na sos nałóż taką ilość mozzarelli lub innego, startego żółtego sera, jaką lubisz.
- Na pizzę nakładaj ulubione dodatki jak szynka, salami, pieczarki, warzywa czy pomidory.
- Wierzch domowej pizzy można skropić oliwą z oliwek i dodać jeszcze trochę startego sera oraz ulubionych ziół.
- Piecz pizzę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C 10 do 15 minut.
- Domowy sos do pizzy:
- Do garnka wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, podsmaż na złoty kolor.
- Dodaj 250 g przetartych włoskich pomidorów pelati z puszki, suszone oregano, sól i pieprz.
- Zagotuj i potem gotuj na wolnym ogniu około 15 minut