Skrzydełka z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
2022-10-17Chrupiąca owsianka z owocami
2022-10-17Kotlety wieprzowe mogą kojarzyć się z przesuszonym mięsem bez smaku. Jednak kotlety wieprzowe z frytkownicy beztłuszczowej to zupełnie inna sprawa. Smażone z wykorzystaniem obiegu powietrza, pozostają soczyste i aromatyczne w środku, a lekko chrupiące z zewnątrz. Szczególnie obtoczone mieszanką przypraw i parmezanu, która zmieni się w chrupiącą skórkę. Wystarczy 25 minut, żeby delektować się pysznymi kotletami. Oczywiście możesz użyć innych, ulubionych przypraw, a także gotowych mieszanek.
Kotlety wieprzowe z frytkownicy
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas smażenia
25
minutSkładniki
4 schabowe kotlety wieprzowe bez kości
200 g startego sera parmezan
15 g czosnku w proszku
15 g cebuli w proszku
15 g wędzonej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
30 g oliwy z oliwek extra vergine
Przygotowanie
- Po osuszeniu kotletów papierowym ręczniczkiem, posmaruj je oliwą z obu stron.
- Wymieszaj wszystkie przyprawy z parmezanem w misce.
- Obtocz kotlety mieszanką tak, żeby dokładnie przylegała.
- Kotlety ułożone obok siebie we frytkownicy smaż w temperaturze 190°C.
- Po około 5 minutach przewróć kotlety i smaż kolejne 5 minut.
Uwagi
- Jeśli kotlety będą grubsze niż 1 cm, należy smażyć je dłużej. Według wytycznych bezpieczeństwa żywności Komisji Europejskiej, mięso wieprzowe powinno być smażone do uzyskania 60°C w środku.”