Smażone w głębokim tłuszczu skrzydełka z kurczaka to ulubiony przysmak wielu osób. Jednak takie ich przegotowanie nie jest proste, a do tego kaloryczne i niezbyt zdrowe. Skrzydełka usmażone we frytkownicy beztłuszczowej są równie chrupiące, ale niskokaloryczne.
My proponujemy podać je usmażone i wymieszane z sosem Cayenne oraz Worcestershire. Możesz też wykorzystać każdy inny, ulubiony ostry sos, dodać warzywa i pieczone ziemniaki. Możesz też samodzielnie przygotować własny sos, dodając aromatyczne zioła.
4
porcje10
minut29
minut1 kg skrzydełek z kurczaka
15 ml sosu Worcestershire
200 ml pikantnego sosu Cayenne
15 g czosnku w proszku
60 g roztopionego masła
świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
oliwa z oliwek w sprayu
sos czosnkowy do zanurzania