Łosoś w sosie koperkowo śmietanowym
2022-12-13Ciasto snickers bez pieczenia
2022-12-13Paszteciki, szczególnie z kapustą i grzybami, kojarzą się z barszczem wigilijnym. Jednak jest to świetna przystawka i przekąska także w ciągu całego roku. Paszteciki można przygotować z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego. Również nadzienie może być różne, czyli wytrawne, a nawet słodkie. My polecamy paszteciki warzywne z prostym ciastem w rodzaju kruchego. Można je szybko przygotować we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
Paszteciki z warzywami i szynką
Stopień trudności ŁatwyPorcje
16
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
- Składniki na farsz:
500 g warzyw mrożonych lub świeżych (marchewka, groszek, kukurydza, fasolka)
100 g szynki
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
- Składniki na ciasto:
szklanka mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
1 małe jajko
80 ml kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
oliwa z oliwek w sprayu
Przygotowanie
- Przygotowanie farszu:
- Jeśli warzywa są mrożone, najpierw je rozmroź.
- Warzywa i szynkę pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj warzywa, szynkę oraz ser i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Przygotowanie ciasta i pasztecików:
- Zagnieć mąkę z margaryną, śmietaną, jajkiem i solą do uzyskania jednolitej masy.
- Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto w wąski prostokąt.
- Na dłuższym boku rozłóż farsz i zwiń ciasto w rulon.
- Rulon pokrój w paszteciki około 5 cm, możesz je posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Spryskaj oliwą w sprayu pojemnik frytkownicy beztłuszczowej Home Vero.
- Smaż partiami po jednej warstwie w 180ºC około 20 minut, w połowie przewracając paszteciki.
Uwagi
- Rada: Żeby farsz był bardziej miękki, można go przesmażyć przedtem na patelni na odrobinie oleju.