Łosoś to ryba morska i słodkowodna występująca w kilku gatunkach. Są to łosoś szlachetny, pospolity, atlantycki i europejski. Ma soczyste mięso o wyrazistym, charakterystycznym smaku i kolorze. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, białka, witamin i minerałów. Łososia można jeść na surowo w postaci tatara, carpaccio i w sushi, lub smażonego, pieczonego i wędzonego. My proponujemy zdrowego łososia smażonego we frytkownicy beztłuszczowej Home Vero, podawanego ze smacznym sosem na bazie śmietany i koperku.
1
porcje20
minut10
minut300 g łososia – filety ze skórą
100 ml śmietany
100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
30 g koperku
15 ml soku z cytryny
odrobina oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku