Omlet ze szpinakiem z pieczoną papryką i kozim serem
2022-10-17Skrzydełka z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
2022-10-17Pyszne, chrupiące ziemniaki bez czekania na nagrzanie się piekarnika i to w zaledwie 20 minut? We frytkownicy beztłuszczowej to możliwe. I to bez dużej ilości tłuszczu. Co ważne, do frytkownicy wkłada się surowe ziemniaki. Będą miękkie w środku oraz złote i chrupiące z zewnątrz. Tak przygotowane ziemniaki we frytkownicy beztłuszczowej sprawdzą się nie tylko do obiadu ale również jako dodatek do śniadania lub kolacji czy przekąska w ciągu dnia. Można do nich dodać parmezan, ulubiony dip lub ketchup.
Pieczone ziemniaczki z frytkownicy
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
5
minutCzas pieczenia
35
minutSkładniki
pół kilograma młodych ziemniaków przekrojonych na połówki
15 g oliwy z oliwek extra vergine
15 g czosnku w proszku
15 g przyprawy włoskiej
czarny pieprz świeżo zmielony i sól do smaku
natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie
- Połówki ziemniaków włóż do miski i wymieszaj z olejem, przyprawą włoską i czosnkiem w proszku.
- Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Ziemniaki przełóż do koszyka frytkownicy beztłuszczowej.
- Smaż przez 10 minut w temperaturze 200°C.
- Po 10 minutach wymieszaj ziemniaki.
- Smaż przez następne 20 minut, aż ziemniaki zmiękną i będą miały złoty kolor.
- Upieczone ziemniaki posyp posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
- Możesz użyć innych, swoich ulubionych przypraw do ziemniaków. Pieprzu cayenne czy ziół prowansalskich.
- Ziemniaki przed upieczeniem powinny być mocno schłodzone w lodówce.