Domowy syrop na odporność
2022-11-29Tarta – quiche lorraine
2022-11-29Quesadilla to popularne danie meksykańskie. Są to podawane na ciepło placki tortilli tradycyjnie kukurydzianej, z różnymi dodatkami i roztopionym serem. Najczęściej przyrządza się Quesadillę z kurczakiem i serem, także z dodatkiem warzyw. Jednak równie dobrze można przygotować to danie z innymi dodatkami i tym co znajdziemy w lodówce. Meksykanie jedzą quesadillę na gorąco, często dodając do niej pikantny sos, pomidorową salsę, guacamole lub sok z limonki. Nasza propozycja to quesadilla z kurczakiem.
Quesadilla
Kategoria: ObiadRodzaj kuchni: MeksykańskaStopień trudności Łatwy4
porcje20
minut12
minutSkładniki
- Składniki:
2 placki tortilli kukurydzianej
200 g fileta z piersi kurczaka
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
50 g kukurydzy
100 g passaty pomidorowej lub obranych świeżych pomidorów
200 g startego sera żółtego, może być też mozzarella
10 g masła
- Mieszanka przypraw do mięsa:
15 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta papryki ostrej i czerwonej
odrobina płatków chili
szczypta suszonego oregano lub kolendry
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Filety z piersi kurczaka pokrój w nieduże paski, dodaj wszystkie przyprawy, zalej oliwą, wymieszaj i odstaw przynajmniej na pół godziny żeby mięso się zamarynowało.
- Paprykę pokrój w nieduże paski, a cebulę w piórka i razem z kukurydzą podsmaż na patelni do zeszklenia.
- Dodaj kurczaka oraz passatę i smaż kilka minut żeby smaki się połączyły, a pomidory nieco odparowały.
- Odstaw nadzienie i rozpuść na tej patelni masło.
- Połóż placek tortilli, rozgrzej go, nałóż mięso z warzywami oraz starty ser i na wierzch połóż drugi placek tortilli.
- Smaż chwilę na niedużym ogniu do zarumienienia, przewróć i tak samo smaż drugą stronę.
Uwagi
- Rada: Żeby przewrócić quesadillę na drugą stronę, połóż na patelnię płaską pokrywkę lub duży talerz, i przewróć ją energicznie przytrzymując górę. Inny sposób to nałożenie farszu na połowę tortilli i złożenie ją w półksiężyc. Obok tak samo zrób z drugą.
- Jeśli lubisz pikantne smaki, zamiast papryki czerwonej użyj ostrej zielonej lub jalapeño.