Tarta to klasyczny wypieki cukierniczy. Jest to spód z kruchego ciasta z odkrytym wierzchem, wypełniony nadzieniem najczęściej na słodko. Formy do tarty mają zwykle ruchome dno i pofalowane brzegi. Jednak i kiedyś i teraz tarta nie była podawana jedynie na słodko. Stała się tak popularna, że często jest to danie wytrawne. Taka, która jest zalewana masą śmietanowo-jajeczną, nazywana może też być quiche. Ten rodzaj tarty zawsze też jest przygotowywany ze słonego ciasta kruchego i wypełniany wytrawnym nadzieniem. Przedstawiamy przepis na quiche z boczkiem.
2
porcje30
minut20
minut250 g mąki
125 g schłodzonego masła
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
żółtko
3 łyżki zimnej wody
250 g wędzonego boczku
4 duże cebule
odrobina tymianku
świeżo mieliny pieprz, sól
100 g żółtego, startego sera
3 jajka
120 ml kwaśnej śmietany
pęczek pietruszki, tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz