Zupa krem pomidorowa
2023-02-15Arancini
2023-02-15Szparagi to warzywa, które zawierają wyjątkowo mało kalorii. Pomimo że są lekkostrawne, to przy tym sycące i dostarczają błonnika. Gotowane szparagi mogą być dodatkiem obiadowym do mięs, a także do makaronów, omletów, do pizzy, jajecznicy i jajek sadzonych oraz do zup. My proponujemy zdrowo przyrządzane we frytkownicy beztłuszczowej, smażone szparagi panierowane. Mogą być dodatkiem do potraw i do jajek sadzonych, a równie dobrze samodzielną przekąską. Świetnie będą smakować nawet z samym roztopionym masłem, ale też z sosem holenderskim lub czosnkowym.
Smażone szparagi w panierce
Porcje
4
porcjeCzas przygotowania
40
minutSkładniki
pęczek zielonych szparagów
1 jajko
około 50 g bułki tartej
około 50 g mąki
30 g startego parmezanu
oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe części, gotuj w osolonej wodzie 5 minut i osusz na ręczniczku papierowym.
- Roztrzep jajko, dopraw solą i pieprzem.
- Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem.
- Obtaczaj szparagi w mące, jajku i panierce.
- Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC 10 około do 15 minut, aż nabiorą złoto-rumianego koloru.
Uwagi
- Rada: Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, do panierowania szparagów użyj samej bułki tartej, i podawaj z odrobiną oliwy z oliwek lub sokiem z limonki.