Włoskie arancini to typowa potrawa wywodząca się z kuchni sycylijskiej. Są to smażone, faszerowane i sycące kulki ryżowe z farszem składającym się zwykle z sosu ragu, czyli mięsa, sosu pomidorowego, groszku i mozzarelli. Jest to arancini al ragu, do którego najczęściej dodaje się też marchewkę i seler naciowy. Po obtoczeniu w panierce z bułki tartej, kuleczki smaży się w głębokim oleju. Jak jednak wiadomo, smażenie w głębokim tłuszczu jest dość kaloryczne i niezbyt zdrowe. Dlatego my polecamy zdrowszy sposób przygotowania arancini we frytkownicy beztłuszczowej. Będą równie smaczne i chrupiące, ale niskokaloryczne.
4
porcje40
minutpół kilograma ryżu arborio
1 saszetka szafranu
50 g masła
mąka
bułka tarta
2 jajka
400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
1 cebula
100 g groszku konserwowego
400 g włoskiego sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej
100 g startego parmezanu
kulka mozzarelli
oliwa z oliwek
sól i pieprz