Cytrynowe serniczki
2023-06-13Truskawki pod kruszonką
2023-06-20Omlety to popularne dania śniadaniowe, zwykle przyrządzane z całych jajek oraz różnych dodatków, czy to wytrawnych czy słodkich. Nasza propozycja to omleciki z samych białek jaj, z dodatkami, które mogą jeść wegetarianie. Oczywiście można dodać inne ulubione składniki, także dowolnie je łącząc. Omleciki łatwo można przygotować w opiekaczu do jajek Home Vero Egg Bite Maker.
Omleciki z białek jaj
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
4 białka z dużych jaj
250 g pokrojonych pieczarek
200 g szpinaku
200 g pokrojonej cebuli
200 g pokrojonej w kostkę papryki
oliwa z oliwek + oliwa w sprayu
2 łyżki twarogu
mielony pieprz i sól
Przygotowanie
- Na patelni krótko podsmaż do zeszklenia cebulę, dodaj pieczarki, szpinak oraz paprykę i podsmaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
- W misce lub blenderze wymieszaj białka jaj z twarogiem, solą oraz pieprzem i ubij lub zmiksuj do całkowitego połączenia.
- Na płytę grzewczą opiekacza do jajek wlej kubek wody.
- Wnętrze silikonowych kubków spryskaj oliwą w sprayu i wyłóż na dno podsmażone składniki.
- Zalej kubki masą białkową, tak by wypełnić kubki.
- Gotuj omleciki przez 12-15 minut.
Uwagi
- Żółtka jajek możesz wykorzystać do przygotowania budyniu waniliowego, także w opiekaczu Egg Bite Maker.