Mazurek wielkanocny
2024-03-11Drożdżowa babka wielkanocna
2024-03-12Pascha jest to bardzo słodka potrawa wielkanocna, przygotowywana ze świeżego twarogu, który uciera się z masłem, żółtkami, cukrem oraz bakaliami. Tradycyjna nie była robiona z gotowego, ale samodzielnie wykonanego twarogu z mleka oraz śmietanki, i miała kształt ściętej piramidy. Pascha ma aksamitną konsystencję. Jest to potrawa surowa, schładzana przed podaniem. Choć przytaczane są dwa sposoby przyrządzania, na zimno i na gorąco. Jest wysokokaloryczna, ale niezbyt czasochłonna. Dlatego jako tradycyjna potrawa wielkanocna może być podawana w tym czasie. Przedstawiamy przepis na tradycyjną paschę na zimno, którą należy przygotować dzień wcześniej.
Pascha wielkanocna – co warto wiedzieć
Pascha wielkanocna pochodzi z północy Rosji, gdzie ma swoją symbolikę, i jest tam przyrządzana raz w roku, właśnie na te Święta. Mleko i jajka symbolizują budzenie się przyrody do życia, a także odrodzenie. Cukier i bakalie symbolizują bogactwo. Sam kształt ciasta także ma nieść przesłanie, czyli symbolizować Grób Jezusa. Do dziś pascha pojawia się w Niedzielę Zmartwychwstania na świątecznych stołach we wschodniej Polsce, w obrządku prawosławnym.
Słowo Pascha z hebrajskiego „pesah” tłumaczone jest jako przejście, a z greckiego „pascho” oznacza cierpieć. Pascha w chrześcijańskim obrządku wschodnim jest synonimem Święta Zmartwychwstania Pańskiego. Ale wywodzi się z judaizmu. Oznacza najstarsze żydowskie święto religijne, czyli Święto Przaśników, obchodzone przez Izraelitów jako pamiątka wyzwolenia tego narodu, i wyjścia z egipskiej niewoli. Słowo Pascha w chrześcijaństwie oznacza przejście Jezusa Chrystusa ze śmierci do życia, oraz wyrwanie człowieka z mocy grzechu i zła. Liturgia Wielkanocna bywa nazywana właśnie liturgią paschalną.
Pascha wielkanocna
Kategoria: pascha, pascha wielkanocna, wielkanoc, przepisy, deser, twaróg, bakalieStopień trudności średni12
porcjeSkładniki
1 kg twarogu (najlepiej półtłustego)
200 g miękkiego masła
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 żółtek
50 g orzechów włoskich (można pominąć)
50 g migdałów (opcjonalnie pokruszone płatki migdałowe)
100 g rodzynek
50 g suszonych moreli, żurawiny, daktyli lub fig
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie skórka starta ze sparzonej pomarańczy)
Przygotowanie
- Twaróg, śmietankę, masło i jajka wyjmij z lodówki wcześniej.
- Twaróg, jeśli nie jest mielony, zmiel trzykrotnie i odsącz gdy ma nadmiar wody.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawaj śmietankę ciągle miksując.
- Masę podgrzewaj na małym ogniu w rondelku często mieszając około 10 minut, aż nieco zgęstnieje.
- Odstaw masę do wystudzenia.
- Dodaj stopniowo masło, a potem zmielony twaróg, i miksuj wszystko na jednolitą masę.
- Orzechy i obrane migdały drobno posiekaj, tak jak rodzynki i suszone owoce.
- Dodaj wszystkie bakalie do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Do dużej miski włóż duże sito i wyściel je złożoną podwójnie gazą.
- Na gazę nałóż masę serową, wyrównaj i zawiń brzegi gazy na wierzch lub je zwiąż.
- Przykryj wierzch talerzykiem i obciąż go.
- Wstaw paschę na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia odwiń brzegi gazy i wyłóż paschę na paterę wierzchem do spodu.
- Usuń delikatnie gazę i udekoruj według uznania.
Uwagi
- Masę z żółtek, cukru i śmietanki możesz ubić w kąpieli wodnej.
- Migdały zalej na kilka minut wrzątkiem, wtedy łatwo obrać je ze skórki.
- Możesz użyć bakalie i ich proporcje według uznania.
- W niektórych przepisach suszone owoce i rodzynki wcześniej namacza się w alkoholu, nie jest to jednak wersja dla dzieci.