Klasyczne czerwone pesto rosso zwane też alla siciliana przyrządza się na bazie suszonych pomidorów i migdałów. Może być dodatkiem do makaronu i przekąsek czy pastą na pieczywo. To pesto jest proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. To przysmak zwłaszcza dla miłośników suszonych pomidorów. Pesto rosso może być przechowywane w lodówce nawet kilka dni. Najlepiej w słoiczku z dodatkiem świeżej oliwy na wierzchu.
Suszone pomidory są źródłem witaminy E i K, minerałów i likopenu, czyli przeciwutleniacza o cennych właściwościach. Migdały to także źródło witamin i minerałów oraz pozytywnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do klasycznego rosso używa się suszonych pomidorów, ale można też użyć tych w oleju, i zamiast oliwy wykorzystać ten olej.
4
porcje15
minut200 g suszonych pomidorów
100 g obranych migdałów
100 g startego parmezanu
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
50 g liści bazylii
odrobina soli