Curry z dynią i indykiem
2022-09-29Doskonały stek Porterhouse
2022-10-11Przepis na pieczone frytki z dyni to idealne jesienne danie. Nie jest mocno skomplikowany, wystarczy przekroić dynię na grubsze paski przypominające frytki, następnie skropić oliwą z oliwy i oprószyć ulubionymi przyprawami i ziołami.
Frytki z dyni można wykonać smażąc je w głębokim tłuszczu, tak samo jak w przypadku ziemniaczanego odpowiednika, natomiast frytki pieczone w piekarniku są o wiele zdrowsze i zajmą mniej czasu.
Jeśli szukasz zdrowej przekąski do obejrzenia ulubionego serialu lub na imprezę, to polecamy właśnie ten przepis na frytki z dyni. Smacznego!
Frytki z dyni
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności Łatwy4
porcje10
minut35
minut170
kcalSkładniki
1 dynia piżmowa lub Hokkaido
Oliwa z oliwek (ok. 50 ml), ewentualnie olej rzepakowy
1 płaska łyżka ulubionych ziół: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka
sól do smaku
Przygotowanie
- Obierz dynię ze skóry i wydrąż.
- Kroimy dynię w paski przypominające frytki z ziemniaków.
- Piekarnik (góra – dół) nagrzewamy do 200 stopni.
- Pokrojoną dynię mieszamy z oliwą i przyprawami.
- Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy ok. 35 minut.
Uwagi
- Uwaga! To jest tak smaczne, że jedna porcja może nie wystarczyć.