Sałatka ziemniaczana z szynką
2022-12-19Tradycyjny bigos staropolski
2022-12-19Paszteciki z ciasta drożdżowego, francuskiego lub kruchego to tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego. Te z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są najpopularniejsze na Święta Bożego Narodzenia. Paszteciki można też robić w ciągu całego roku. Są świetną przystawką nie tylko do barszczu, i można je napełnić zupełnie innym farszem z ulubionymi składnikami. My proponujemy wigilijne paszteciki drożdżowe. Paszteciki z ciastem drożdżowym są niczym świeżutkie bułeczki, mięciutkie i puszyste po upieczeniu.
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Kategoria: PrzepisyStopień trudności ŁatwyPorcje
12
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas pieczenia
25
minutSkładniki
- Składniki farsz:
pół kilograma kiszonej kapusty
50 g grzybów suszonych
duża cebula
30 ml oleju rzepakowego
sól i świeżo zmielony pieprz
- Składniki ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
2 jajka
25 g drożdży
szklanka mleka
50 ml oleju rzepakowego
15 g cukru
5 g soli
Przygotowanie
- Przygotowanie farszu:
- Namoczyć suszone grzyby w wodzie przez parę godzin.
- W tej samej wodzie gotować grzyby około 20-30 minut.
- Odcedzić grzyby zostawiając wywar z ich gotowania.
- Posiekać grzyby na drobne kawałki.
- Kapustę koszoną odcedzić dokładnie z wody.
- Posiekać drobno kapustę i zalać w garnku wywarem od gotowania grzybów.
- Gotować około 15 minut bez pokrywki na wyższym ogniu.
- Przykryć garnek i na wolnym ogniu gotować około 45 minut, aż kapusta zmięknie.
- Posiekać drobno cebulę i zeszklić na patelni na oleju.
- Dodać grzyby i cebulę do kapusty i znów zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciasta:
- Drożdże wymieszać z ćwiercią szklanki ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki.
- Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Resztę mąki i mleka umieścić w misce z 1 roztrzepanym jajkiem, olejem i solą.
- Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dodać drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po lekkim wyrobieniu ciasta, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy do grubości około pół centymetra.
- Pokroić ciasto na 4 pasy i na każdy nałożyć i równo rozsmarować farsz, zostawiając brzegi.
- Pasy ciasta z farszem zwinąć w rulony i zlepić na łączeniu.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć rulony z zachowaniem odstępu.
- Pokroić rulony w poprzek co około 5 centymetrów i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Poczekać do pół godziny aż paszteciki jeszcze wyrosną.
- Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku do 25 minut, do uzyskania złotego koloru pasztecików.
Uwagi
- Rada: Przygotowując paszteciki z kapustą i grzybami warto wcześniej zrobić farsz, żeby przeszedł smakiem. Ciasto do wyrośnięcia powinno pozostać tyle czasu, aby podwoiło swoją objętość.