Bigos to potrawa, której nikomu nie trzeba przybliżać. Pojawia się w niemal każdym polskim domu, także podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzany jest w bardzo różny sposób, z kapusty kiszonej, świeżej lub w połączeniu. Sekret smaku bigosu tkwi w dobrym przegryzieniu się smaków wszystkich składników. Dlatego najlepiej przygotować go na dzień przed podaniem. Przygotowanie i ugotowanie bigosu jest czasochłonne, ale jego smak jest tego wart. Nasza propozycja to bigos domowy po staropolsku.
10
porcje5
4
godzinykilogram świeżej kapusty
1,5 kg kapusty kiszonej
300 g łopatki wieprzowej
300 g karkówki wieprzowej
300 g karkówki wołowej
150 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
30 g suszonych grzybów
100 g suszonych, wędzonych śliwek
2 cebule
6 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
15 g papryki ostrej
sól i pieprz mielony do smaku