Filet z piersi z kurczaka grillowany z ziołami
2023-01-10Koktajl oczyszczający organizm z toksyn
2023-01-10Zwyczaj przyrządzania muffinek przybył do Europy i Polski zza oceanu. To słodkie ciasteczka z różnym nadzieniem w postaci babeczek, bardzo popularne w USA i Kanadzie. Mufinnki równie dobrze można przygotować w wersji wytrawnej z różnymi, ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to wytrawne muffiny z suszonymi pomidorkami i serem feta z frytkownicy beztłuszczowej. Nietypowy składnik jakim jest majonez sprawia, że muffiny są bardziej miękkie i delikatne w smaku.
Wytrawne muffiny z pomidorami
Kategoria: Przepisy, PrzystawkiStopień trudności ŁatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
20
minutCzas gotowania
25
minutSkładniki
- Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
pół szklanki mleka
2 jajka
50 g majonezu
10 g proszku do pieczenia
sól i świeżo zmielony pieprz
- Nadzienie:
6 suszonych pomidorów
pół kostki sera mozzarella
kilka czarnych oliwek
świeża lub suszona bazylia
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
- W osobnej misce zmiksuj mleko z jajkiem i majonezem.
- Połącz obydwie mieszanki i dokładnie wymieszaj.
- Odsączone z oleju pomidorki suszone i ser feta pokrój w kostkę.
- Oliwki pokrój w paseczki, a świeżą bazylię posiekaj.
- Wszystkie składniki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Napełnij masą foremki do muffinek.
- Piecz muffinki w frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 180ºC około 20 do 30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Uwagi
- Rada: Zamiast oliwek możesz użyć pokrojonych kaparów. Ser feta dobrze jest dodawać do ciasta na końcu. Można także nie dodawać go do ciasta, tylko położyć na wierchu plaster, a do ciasta dodać trochę utartego żółtego sera.