Quiche to wypiek w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalane jest masą jajeczno-śmietanową. Nasz przepis na Quiche z boczkiem i karczochami podbije serca każdego miłośnika kuchni. Dzisiaj przedstawiamy Quiche Lorraine. Do wykonania wykorzystaliśmy sprzęt z kuchni TV Okazje, który znajdziesz tutaj.
8
porcje1
godzina30
minut250 g mąki (pszennej tortowej)
1 łyżeczkę soli morskiej
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżkę zimnego mleka
250 g chudego boczku wędzonego
1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu
250 g karczochów w oleju
100 g sera gruyère (lub innego żółtego sera w kawałku)
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
50 ml mleka
2 jajka
3 żółtka
szczyptę soli
szczypta gałki muszkatołowej
folia aluminiowa
stolnica i wałek
obciążenie (np. suchą fasole)
formę na tatrę o średnicy 28 cm