Tłusty Czwartek to taki dzień, kiedy nawet osoby unikające słodyczy czy za nimi nie przepadające sięgają po tradycyjnego pączka. Oczywiście miłośnicy zajadają się pączkami cały rok, choć wiele mówi się o ich kaloryczności. Ale akurat w tłusty czwartek najczęściej kalorii się nie liczy.
Jako naród przywiązany do tradycji, Polacy chętnie w tłusty czwartek kupują pączki i zjadają się nimi żeby tradycji stało się zadość. Ale w dobie coraz większej świadomości żywieniowej, wiele osób woli różne potrawy, dodatki i słodkości przygotowywać samodzielnie. Mamy wtedy pewność użytych składników, braku ulepszaczy i konserwantów. Składniki można też dobierać do potrzeb i własnego smaku. Tylko jak znaleźć dobry przepis na domowe pączki? Podpowiadamy wszystko, co trzeba wiedzieć o pieczeniu pączków.
Pączki tradycyjnie wykonuje się na bazie ciasta drożdżowego, złożonego z mąki pszennej, masła, mleka, jajek i świeżych drożdży. Dodatkiem jest cukier, szczypta soli i opcjonalnie odrobina spirytusu lub rumu.
Domowe pączki nie jest trudno wykonać, jednak sekretem jest dobrze wyrobione ciasto. Tylko wtedy słodkości będą lekkie i puszyste. Po wyrobieniu ciasta, uformowane i lekko przyduszone kulki odstawia się do wyrośnięcia. Nadziewane są przed lub po usmażeniu. Klasyczne nadzienie to marmolada lub konfitura z róży. Można użyć likieru alkoholowego, czekolady, budyniu czy bitej śmietany. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu, najlepszy jest smalec lub klarowane masło, można też użyć oleju roślinnego. Po usmażeniu pączki posypuje się cukrem pudrem, polewa lukrem, może to być też czekolada oraz dodatek jakiejś posypki czy skórki cytrusów.
Jak większość innych rzeczy przygotowanych samodzielnie, domowe pączki są najlepsze! Przepisy na pączki wykonywane w domu zasadniczo mają podobną i podstawową bazę jeśli chodzi o składniki. Mogą różnić się jednak proporcjami, co może wpływać na różnice w wyglądzie i smaku ciasta po upieczeniu.
Jak na wstępie wspomnieliśmy, pączki kojarzą się z liczeniem kalorii. Jeśli więc ktoś pomimo tradycji jedzenia pączków w tłusty czwartek tego się obawia, może przygotować zdrowe pączki domowe. Wystarczy upiec je w piekarniku, choć jest to czasochłonne, a piekarnik zużywa dużo prądu. Jest jednak ekonomiczniejsza i szybsza metoda. Pieczone pączki bez głębokiego tłuszczu można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej która wykorzystuje działanie gorącego powietrza. To wszechstronne urządzenie, w którym można przygotować wiele różnych potraw.
12
porcje1
hour3
minutyMąka pszenna 400g
Mleko 200ml
Cukier 35g
2 łyżki spirytusu
Masło 40g
Drożdże 20 g świeżych lub 5 g suchych
Żółtka 4 sztuki
Odrobina cukru waniliowego
Jajko opcjonalnie – 1 sztuka
Szczypta soli
200 g marmolady lub inne nadzienie według uznania
Cukier puder do posypania
Litr tłuszczu do smażenia