Babka łaciata na święta Wielkanocy
2022-09-12Szarlotka dyniowa z cukrem pudrem
2022-09-12Znany często jako sernik na ciasteczkach św. Mikołaja. Ma lekki korzenny posmak i jest idealny na chłodne i ciemne wieczory. Dzięki temu, że przepis przypomina tzw. gotowany sernik, nie ma możliwości, aby zważyła nam się śmietana lub powstały grudki z żelatyny. Do przepisu idealnie się nada tortownica ze szklanym lub porcelanowym dnem np. Springform o średnicy 26 cm i wysokim brzegu 7 cm.
Sernik Speculoos
Kategoria: Przepisy, DeseryStopień trudności TrudnyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
6
Składniki
- Składniki na spód
400 g ciasteczek speculoos (mogą też być inne, kruche, korzenne ciasteczka).
100 g masła
- Masa serowa
250 g mrożonych jagód
50 g cukru
40 ml soku jabłkowego
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
600 g twarogu sernikowego z wiaderka
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki soku z cytryny
6 listków żelatyny – ok. 12 gram (1,5 łyżki)
3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj spód. Masło rozpuść w rondelku lub w kąpieli wodnej. Ciasteczka pokrusz w malakserze na proszek lub tradycyjnie, włóż do woreczka i rozkrusz wałkiem lub rękami.
- Roztopione masło wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami speculoos. Powstałą masę wyłóż na dno zamkniętej tortownicy. Tortownicę możesz wstawić do lodówki.
- Do rondelka włóż rozmrożone jagody, cukier, sok jabłkowy. Delikatnie podgrzej aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszaj. Zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę.
- Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Ostudź przygotowaną masę. Następnie przełóż do tortownicy na ciasteczkowy spód. Włóż tortownicę z masą na godzinę do lodówki.
- Twaróg, śmietanę, cukier i sok z cytryny przełóż do garnka i podgrzewaj. Mieszaj aż powstanie kremowa masa.
- Żelatynę namocz przez 5 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu) aż napęcznieje. Po tym czasie rozpuść ją w kilku łyżkach ciepłej wody.
- Mieszaj tak długo aż nie będzie grudek (możesz lekko podgrzać, ale nie gotuj).
- Dodaj żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej do tortownicy na schłodzone nadzienie jagodowe. Całość włóż do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc), aby stężało.
Uwagi
- Tortownicy Springform nie musisz wykładać papierem do pieczenia. dodatkowo nie obawiaj się, że ciasto zmieni swój kształt. Usztywniane dno jest świetnym zabezpieczeniem.