Pierś z kaczki
2023-12-06Cebularz
2023-12-06Rogaliki, ślimaczki, sakiewki czy koperty – jest mnóstwo sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Podobnie jak wiele jest składników, którymi to ciasto może być wypełniane oraz nadziewane. Ponieważ ma neutralny smak, jest uniwersalne i może bardzo dobrze łączyć się ze składnikami tak wytrawnymi, jak i słodkimi. My proponujemy ślimaczki z szynką, serem i sosem. To świetna i szybka do przygotowania we frytkownicy beztłuszczowej przekąska w stylu finger food na imprezy, do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciasto francuskie to krucha masa, która ma specyficzną, warstwową strukturę w formie cieniutkich listków. Zawdzięcza ją sporej zawartości tłuszczu, składaniu, wielokrotnemu i właściwemu rozwałkowaniu, oraz pieczeniu w dużej temperaturze. Prawdopodobnie pochodzi z Grecji, gdzie było podawane z tamtejszą oliwą z oliwek.
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Stopień trudności łatwy6
porcje25
minut15
minutSkładniki
1 płat ciasta francuskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego lub 2 łyżki ketchupu
1 czubata łyżka sosu czosnkowego lub majonezu
6 – 8 plastrów ulubionej szynki
6 – 8 plastrów żółtego sera gouda
szczypta soli, pieprzu, sproszkowany czosnek, bazylia i oregano, zioła prowansalskie (opcjonalnie do wyboru)
1 jajko
Przygotowanie
- Ciasto rozwiń.
- Wymieszaj składniki sosu i posmaruj ciasto, zostawiając kawałek 2 cm nieposmarowanego, dłuższego brzegu, żeby zlepić rulon.
- Jeżeli używasz, dodaj wybrane przyprawy do sosu.
- Rozłóż na posmarowanej części równomiernie ser żółty, a na nim szynkę.
- Zwiń ciasto w szczelną roladę zaczynając od dłuższej, posmarowanej części.
- Pokrój roladę na równe części (około 2 cm. szerokości).
- Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem.
- Ślimaczki rozkładaj równomiernie w pojemniku lub koszu frytkownicy zachowując odstępy.
- Piecz partiami po jednej warstwie we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 200ºC około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Uwagi
- W razie potrzeby rozwałkuj ciasto do grubości 2 – 3 mm.
Ilość plastrów sera i szynki dopasuj do wielkości ciasta.
Składniki sosu i ewentualne przyprawy dobierz do siebie wedle uznania, albo do smaku szynki.
Gotowe ślimaczki możesz podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem (zależnie od składników użytych do sosu.