Sernik Speculoos
2022-09-12Tradycyjne domowe pączki na Tłusty Czwartek
2022-09-13Przepyszna szarlotka dyniowa to połączenie klasycznego ciasta kruchego z jabłkami i dynią. Idealne ciasto do wykonania w domowym zaciszu. Wykorzystaj do tego przepisu tortownicę 26 cm, np. tortownicę COOX z porcelanowym dnem.
Szarlotka dyniowa z cukrem pudrem
Kategoria: Przepisy, DeseryPorcje
12
porcjiCzas przygotowania
40
minutCzas pieczenia
50
minutSkładniki
- Na kruche ciasto
300 g mąki
120 g cukru
180 g masła
1 jajko
szczypta soli
- Masa jabłkowo – dyniowa
2 jabłka
250 g dyni Hokkaido
120 g mąki
0,5 paczki cukru waniliowego
łyżka syropu z agawy
50 ml śmietanki
2,5 łyżeczki cynamonu
2,5 łyżki musu jabłkowego
Przygotowanie
- Najpierw umieść dynię (bez skóry) w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut, aby stała się miękka.
- Składniki na kruche ciasto umieść w misie robota kuchenne i zagnieść za pomocą haka lub mieszadła. Składniki możesz również wysypać na blat kuchenny i szybko zagnieść ręką. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Miękką dynię możesz zblendować. Dynia powinna mieć konsystencję puree.
- Do puree z dyni dodaj 120 g mąki, pół opakowania cukru wanilinowego lub waniliowego, łyżkę syropu oraz 50 ml śmietanki. Mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na dwie części: 2/3 + 1/3. Większą część ciasta Pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż nim tortownicę o średnicy 26 cm. Ciastem wyłóż również brzeg tortownicy o wysokości ok. 5 cm.
- Na surowym cieście rozprowadź masę dyniową.
- Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka wymieszaj z 4 łyżkami musu jabłkowego i odrobiną cynamonu. Ostrożnie rozprowadź całość na masie dyniowej.
- Pozostałą część ciasta wykorzystaj do wierzchniej dekoracji. My proponujemy wyciąć ciasteczka i ułożyć na masie jabłkowo – dyniowej.
- Na koniec upiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra – dół) przez około 50 minut na złoty kolor. Ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Uwagi
- Jeśli jesteś fanem orzechów, możesz udekorować nadzienie jabłkowe orzechami włoskimi.