Szaszłyki z karkówki i suszonych śliwek
2024-01-09Zapiekanka z pieczarkami i serem
2024-01-09Camembert jest serem dojrzewającym z mleka krowiego o bogatym, ale delikatnym smaku i konsystencji. Pleśniowa skórka i kremowy środek sprawiają, że ma wielu miłośników, nie tylko wśród osób lubiących. Jednak ze względu na smak i skórkę nie wszyscy za nim przepadają, zwłaszcza na świeżo. Camembert jada się przede wszystkim na świeżo, ale można go też smażyć i zapiekać. My przygotowaliśmy przepis na zapiekany camembert podawany z żurawiną. Jest to ser tłusty, więc proponujemy przygotować go bez dodatkowego tłuszczu, we frytkownicy beztłuszczowej. Zapieczony, z ciepłym i płynnym wnętrzem oraz podawany z żurawiną, może posmakować nawet przeciwnikom.
Camembert to pochodzący z Francji, miękki ser podpuszczkowy. Oryginalny produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, formowany w krążki i pakowany w papier. Charakterystyczny, miękki środek powinien być porowaty oraz sprężysty, i mieć kremową barwę. Również charakterystyczna, biaława pleśń pokrywająca ser, powstaje w procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni.
Nazwa camembert pochodzi od wsi położonej w departamencie Orne, w krainie Normandia we Francji. Ścisła receptura została właśnie tam opracowana w roku 1791. Jako ciekawostkę można dodać, że oryginalny camembert jest chroniony pod względem jakości w ramach systemu apelacyjnego AOC – chronionej nazwy pochodzenia.
Ser camembert zawiera sporą ilość tłuszczu, więc jest wysokokaloryczny. Ale jest też źródłem białka, probiotyków, składników mineralnych oraz witamin, zwłaszcza z grupy B i kwasu foliowego. Zawiera też kwasy omega-3 i 6.
Zapiekany camembert z żurawiną
Stopień trudności łatwy2
porcje20
minut10
minutSkładniki
2 sery camembert po 120 g
2 łyżki miodu
orzechy włoskie
oliwa z oliwek
pół łyżeczki tymianku (opcjonalnie rozmaryn)
czarny pieprz – odrobina
konfitura z żurawiny
Przygotowanie
- Delikatnie natnij górę sera.
- Rozchyl lekko nacięcia i wlej miód (opcjonalnie polej miodem i pomiń oliwę).
- Wierzch lekko skrop oliwą i oprósz tymiankiem oraz pieprzem.
- Posiekaj orzechy i posyp wierzch serów.
- Piecz, jeśli trzeba partiami, w wyłożonym papierem do pieczenia pojemniku frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 190ºC około 8 – 10 minut.
- Podawaj z konfiturą żurawinową (opcjonalnie dodatkowo z miodem).
Uwagi
- Możesz użyć świeżego tymianku, a zamiast miodu w nacięcia wcisnąć plasterki czosnku, i zapieczony ser podawać z chlebem, grzankami, sałatką czy wędlinami.