Pierniczki świąteczne szybkie
2023-11-30Koktajl piernikowy
2023-12-06Jak wiadomo ryby są bardzo zdrowe i warto włączać je do jadłospisu jak najczęściej. Oprócz tradycyjnie smażonych ryb, można je podawać w różnej postaci. Jedną z nich jest zupa rybna. Może być przygotowana na przykład z filetów, które podaje się w zupie w kawałkach. Ponieważ zupa rybna to często danie wigilijne, my proponujemy wersję z wykorzystaniem pozostałości po karpiu. Głowy, płetwy i ogon także zapewnią zupie esencjonalny smak i aromat karpia. Jest to prosta w przygotowaniu propozycja nie do podawania na talerzu, ale do popicia posiłku podczas Wigilii.
Zupa rybna na Wigilię
Stopień trudności łatwyPorcje
8
porcjeCzas przygotowania
55
minutCzas gotowania
40
minutSkładniki
2 głowy karpia, ogony i odcięte płetwy
1 duża marchewka
2 średnie pietruszki
ćwierć selera
mały por
1 cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz
Przygotowanie
- Oczyść głowy, wytnij oczy oraz skrzela i razem z płetwami i ogonami zalej 2 litrami wody.
- Włoszczyznę pokrój w drobniejsze części i razem z opaloną cebulą dodaj do wywaru.
- Dodaj przyprawy oraz sól oraz pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut.
- Odcedź wywar.
Uwagi
- Jeśli masz, dodaj do gotowania suszone liście selera, a przed podaniem posiekaną natkę pietruszki. Mięso z głów możesz obrać i dodać do zupy. Możesz je też razem z warzywami z wywaru wykorzystać do przygotowania sałatki warzywno-rybnej z majonezem lub do zrobienia galaretki rybnej.