Kotlety rybne
2023-04-13Pierś z kaczki
2023-04-13Zupa rybna to smaczna i zdrowa propozycja nie tylko na piątkowy obiad. My przedstawiamy przepis na skandynawską zupę rybną z łososiem i ziemniakami. Jest prosta w przygotowaniu, ale smaczna i sycąca. To potrawa jednogarnkowa. Warto dodać, że łosoś występuje w kilku gatunkach, jako ryba słodkowodna i morska. Mięso łososia ma charakterystyczny smak oraz kolor i jest soczyste. To źródło wielu cennych składników odżywczych, witamin, minerałów, białka, aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3. Łososia można jeść na surowo w tatarze, carpaccio i sushi, albo wędzonego, smażonego i pieczonego.
Zupa rybna z łososia
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy4
porcje40
minut25
minutSkładniki
400 g filetu z łososia
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
4 szklanki bulionu warzywnego
koperek
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu rybnego
sok z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
odrobina masła
Przygotowanie
- Pokrój łososia w 5-centymetrową kostkę, dopraw solą i pieprzem, pokrop sokiem z cytryny, w takiej marynacie odstaw.
- Ziemniaki w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Roztop w garnku masło, dodaj cebulę do zeszklenia, dodaj ziemniaki i smaż parę minut.
- Podgrzej bulion i zalej ziemniaki, dodaj przyprawy i sos rybny.
- Po zagotowaniu, gotuj około 10 minut na małym ogniu.
- Dodaj łososia i gotuj około 10 minut, dodaj posiekany koperek.
Uwagi
- Bulion warzywny możesz przygotować z utartej włoszczyzny, którą można zostawić w zupie. Jeśli masz filety ze skórą, odkrój ją i dodaj do nagotowania bulionu. Możesz też na końcu zabielić zupę rybną zaprawioną śmietanką kremówką.