Kotlety rybne z sandacza
2023-12-06Ślimaczki z ciasta francuskiego
2023-12-06Pierś z kaczki, żurawina oraz jabłko to świetne i pyszne połączenie. To mięso często uznawane za odświętne, więc idealnie sprawdzi się na obiad w Boże Narodzenie, zwłaszcza z takimi dodatkami. Jednak pierś z kaczki jest mięsem wymagającym w przygotowaniu. Łatwo ją przeciągnąć i przesuszyć, tak jak trudno uzyskać odpowiedni stopień miękkości oraz soczystości. Trzeba ją właściwie i umiejętnie zrobić. Dlatego my proponujemy przyrządzić pierś z kaczki pieczoną we frytkownicy beztłuszczowej, tak żeby mięso było chrupkie z wierzchu i soczyste w środku.
Mięso kaczki uznawane jest, podobnie jak gęsina, za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jest kruche i delikatne. Lżejsze oraz mniej tłuste od mięsa czerwonego, choć znacznie tłustsze od kurczaka. Ma wysoką zawartość korzystnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Kaczka jest bogata w witaminy i minerały, w tym w sporą ilość żelaza. Jabłka mają właściwości prozdrowotne, zawierają witaminy, minerały, błonnik, pektyny, kwas foliowy, pektyny i antyoksydanty. Żurawina zawiera substancje o działaniu leczniczym, taninę, błonnik, witaminy i minerały.
Pierś z kaczki
Stopień trudności łatwy2
porcje40
minut30
minutSkładniki
2 piersi z kaczki
1 jabłko
2 łyżki konfitury z żurawiny
1 łyżka miodu
łyżka oliwa z oliwek
łyżeczka majeranku
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Umytą i osuszoną pierś z kaczki natnij po stronie skóry w kratkę.
- W misce wymieszaj oliwę z miodem, konfiturą i przyprawami.
- Włóż mięso do miski i dokładnie natrzyj marynatą.
- Przykryj i odstaw, najlepiej na kilka godzin do lodówki.
- Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry.
- Piersi wyjmij z marynaty i odsącz, połóż skórką do dołu na suchej, zimnej patelni i smaż chwilę aż skóra się zarumieni.
- Przełóż na drugą stronę i smaż 2 minuty.
- Następnie piersi umieść w pojemniku frytkownicy, naokoło ułóż jabłka, całość polej pozostałą marynatą.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 20 – 30 minut.
Uwagi
- Po upieczeniu odstaw na chwilę mięso, żeby odpoczęło. Dopiero potem pokrój je w plastry.
Czas pieczenia dopasuj do pożądanego stopnia wysmażenia mięsa.
Jeśli piersi z kaczki pieczesz w koszu, wyłóż go papierem do pieczenia, żeby polać marynatą.