Suszone pomarańcze
2023-12-18Pieczona karkówka
2023-12-18Sernik należy do jednych z najpopularniejszych ciast na świecie. Szczególnie chętnie sięga się po niego w okresie Świąt. Najlepsza wersja to tradycyjny, pieczony. Jest delikatny, puszysty i słodki, z charakterystycznym posmakiem sera. To jest ciasto dość kaloryczne, ale u miłośników słodyczy przeważają walory smakowe. Nasza propozycja to sernik z polewą czekoladową przygotowany w piekarniku powietrznym Starlyf Air Oven. To urządzenie działa podobnie jak frytkownica beztłuszczowa, ale też nagrzewa się szybciej niż piekarnik.
Jako ciekawostkę można dodać, że serniki były znane już w starożytności. Jednak największą popularność zdobyły dopiero w XIX wieku, od kiedy to zaczęło powstawać dużo różnych przepisów. Ponieważ podstawowy składnik tego ciasta to ser twarogowy, jest źródłem witamin A i D, białka oraz wapnia i innych minerałów. Niestety ma wysoki poziom kaloryczności i zawartości cukru oraz cholesterolu.
Sernik ze skórką pomarańczy i polewą czekoladową
Stopień trudności łatwy8-10
porcje50
minut30
minutSkładniki
0,5 kg sera twarogowego półtłustego (lub sernikowego)
100 g cukru (opcjonalnie cukier puder)
1 budyń wanilinowy bez cukru
pół kostki margaryny (opcjonalnie masła)
4 jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
opcjonalnie rodzynki
tabliczka czekolady (gorzka lub mleczna wedle upodobania)
olej roślinny
Przygotowanie
- Zmiksuj cukier, margarynę, żółtka i cukier wanilinowy.
- Stopniowo dodawaj ser i miksuj powoli.
- Doda skórkę pomarańczową oraz budynie i wymieszaj masę.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodawaj białka stopniowo do masy serowej delikatnie mieszając.
- Ciasto przełóż do posmarowanej olejem blasze mieszczącej się w piekarniku.
- Piecz we piekarniku powietrznym Air Oven nagrzanym do temperatury 180ºC w trybie pieczenia 30 minut.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na godzinę żeby nie opadł.
- Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej i polej nią sernik po wystygnięciu.
Uwagi
- Możesz wykonać szybki spód do sernika z pokruszonych herbatników z łyżką rozpuszczonego masła.