Ryba po grecku
2024-11-22Koktajl czekoladowy z cynamonem
2024-11-29Rozgrzewająca herbata z imbirem to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Nie tylko rozgrzewa, ale też wzmacnia i pobudza, dodając energii. Połączenie właściwości czarnej herbaty oraz imbiru sprawdzi się na wiele dolegliwości, między innymi gardła i układu oddechowego, a także na wzmacnianie odporności. Tym bardziej, jeśli dodamy również znane z cennych właściwości cytrynę i miód. Jest to bardzo często spotykane połączenie, choć nie jedyne.
Imbir można dodawać do herbaty na kilka sposobów. Można próbować różnych połączeń oraz tworzyć kompozycje pasujące do naszych smaków, używając też różnych aromatycznych dodatków. Podpowiadamy, jak użyć go w herbacie, jak przygotować miksturę oraz napar. Przedstawiamy też szybki i prosty przepis na rozgrzewającą herbatkę imbirową.
Mikstura do herbat, napar z imbiru i dodatki
W okresie zimowym warto przygotowywać miksturę z imbiru, miodu oraz cytryny. Jedną cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki i w ćwiartki. Około 3 cm kawałek imbiru obrać i pokroić w plasterki. W wyparzonym oraz wysuszonym słoiku układamy na przemian cytrynę i imbir, każdą warstwę zalewając płynnym miodem. Słoik zamykany, wkładamy do lodówki i po 12 godzinach mikstura jest gotowa. Można ją parę dni przechowywać w lodówce, dodawać po łyżce wraz z plasterkami cytryny i imbiru do herbaty lub pić z ciepłą wodą. A proporcje składników modyfikować do smaku.
Wywar imbirowy zrobimy, krojąc korzeń w plasterki. Potem zalewamy je w garnku wodą, zagotowujemy i gotujemy kilka chwil na wolnym ogniu. W miarę gotowania wzmacnia się ostrość. Taki napar wypijamy sam, dosłodzony, rozcieńczony wodą lub dodajemy do herbaty.
Do wywaru, jak i do herbatki imbirowej można dodawać różne składniki, które potęgują właściwości napoju. Cytrynę i sok z cytryny, pomarańcze, miód, sok z malin i czarnego bzu, syropy oraz konfitury, cynamon, kurkumę, goździki, anyż czy mielony żeń-szeń.
Herbatki imbirowe
Do przygotowania naparu najlepiej używać dobrej jakości suszu z czarnej herbaty liściastej. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty, a sam napar aromatyczny. Warto dodać, że czarna herbata wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Herbatkę z imbirem można przyrządzać na bazie sproszkowanego i świeżego kłącza. Najprostszym sposobem jest dodanie do łyżki suszu herbacianego około pół łyżeczki mielonego, suszonego imbiru. Mieszankę należy zaparzyć pod przykryciem. Jednak smak suszonego kłącza nie jest tak wyraźny, jak świeżego, gdzie walory smakowe i właściwości są mocniejsze. W takiej formie plasterki korzenia dodajemy do zaparzonej herbaty. Ugniatając je i mieszając napar, wzmocnimy ostrość. Do osłodzenia warto dodać miód. Bardzo popularnym dodatkiem jest też cytryna.
Ważne: W wysokiej temperaturze ginie wiele wartościowych składników. Żeby je zachować, lepiej dodawać imbir do lekko przestudzonego naparu z herbaty, a potem odstawić pod przykryciem na parę minut dla zachowania właściwości. Przy tym im bardziej będzie rozdrobniony, tym więcej cennych substancji przyswajamy. Witamina C z cytryny też jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Również miodu, żeby nie tracił właściwości, lepiej nie dawać do gorącego naparu.
Zdrowe połączenie – imbir, miód i cytryna
Imbir lekarski to znana od tysięcy lat roślina lecznicza, jedna z najstarszych uprawnych. Pochodzi z Azji południowo-wschodniej, rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Jako przyprawę używa się podziemne kłącze. Ma ostry, lekko słodki i korzenny smak oraz intensywny aromat. Korzystnie wpływa na organizm i nasze zdrowie dzięki olejkowi imbirowemu. Zawiera silne antyoksydanty gingerole, a także witaminy oraz minerały. Imbir jest znany z właściwości rozgrzewających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, wykrztuśnych, odkażających, przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych. Wspiera także odporność, podobnie jak bogata w witaminę C cytryna, która zawiera też przeciwutleniacze. Miód obfituje w przeciwciała i antyoksydanty, które też wspierają walkę z infekcjami. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne. Kombinacja tych składników sprawia, że jest to witaminowa bomba i idealny napój na okres jesienno-zimowy, po który warto sięgać każdego dnia.
Rozgrzewająca herbata z imbirem
Kategoria: rozgrzewająca herbata z imbirem, herbata, rozgrzewająca herbata, herbata z imbirem, herbata z miodem, herbata z cytryną, imbir, miód, cytryna, przepis, zimowy przepisStopień trudności łatwy2
szklanki/kubki25
minutSkładniki
pół litra wrzątku
2 łyżeczki suszu czarnej herbaty liściastej
około 2,5 cm kawałek korzenia imbiru
1 mała cytryna
2 łyżeczki miodu
opcjonalnie przyprawy korzenne – goździki, cynamon, anyż
Przygotowanie
- Cytrynę sparz, wyszoruj i pokrój w półplasterki.
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- W zaparzaczu zaparz wrzątkiem herbatę.
- Do herbaty, gdy lekko przestygnie, dodaj imbir oraz cytrynę, przykryj i zostaw na kilka minut, żeby uwolniły się smaki i aromaty.
- Przed podaniem osłódź herbatę miodem.
Uwagi
- Zalecane jest obieranie imbiru ze skórki, w której mogą znajdować się potencjalne zanieczyszczenia. Jeżeli jednak pochodzi z pewnego źródła, wystarczy go dobrze wyszorować.
- Kupując imbir w sklepie, zwróć uwagę na kolor. Powinien się wahać pomiędzy kremowym a jasnobrązowym. Kłącza powinny być jędrne i nie powinno być na nich plam. Dla zachowania świeżości przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce w papierowej torebce.