Świąteczne ciasto czekoladowe przy użyciu Express Cooker
2022-06-28Domowa pizza – Poznaj 1 prosty trick na domowy placek
2022-07-08Co przygotować na obiad w Wielkanoc? Podstawą w polskich domach najczęściej są przeróżne mięsa, smażone, pieczone czy duszone. Do tego dochodzą tradycyjne ziemniaki lub bardziej świąteczne kluski oraz pyzy. Dodatkiem są warzywa, sałatki i surówki.
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na drugie danie jest pieczony schab. Przepisy na schab na Wielkanoc są różne, ważne żeby był smaczny i soczysty. Tradycyjny jest schab nadziewany śliwką czy morelami, jednak nie każdy lubi takie połączenia. Za to pieczarki niemal wszyscy lubią.
Pieczony schab z pieczarkami – przepis na tradycyjny obiad Wielkanocny
Rodzaj kuchni: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŚredniPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
1
godzinaSkładniki
1 kg schabu bez kości
0,5 kg pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
świeży rozmaryn
tymianek (zależnie od smaku)
sól
pieprz
papryka słodka
Przygotowanie
- Schab po opłukaniu i osuszeniu obsmażyć na patelni z każdej strony. Na patelni ceramicznej nie potrzeba, ale można dla soczystości i kruchości dodać trochę oleju rzepakowego.
- Obrane pieczarki i cebulę należy pokroić w grube plastry. Sprawdzi się do tego Gerlach zestaw 5 noży w dębowym bloku.
- Mięso zdjąć z patelni i obsmażyć cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Kiedy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, dodać pieczarki oraz przyprawy. Tu przyda się drewniana solniczka i młynek do pieprzu Gerlach NATUR.
- Następnie na patelnię kładziemy z powrotem podsmażony schab. Na nim umieszczamy zioła i dodajemy nieco ciepłej wody. Z patelnią Cerafit nie potrzeba używać dodatkowego naczynia żaroodpornego, można wygodnie piec w niej w piekarniku do 250°.
- Mięso pieczemy w piekarniku przez mniej więcej godzinę w temperaturze 200°. Od czasu do czasu schab dobrze podlewać powstałym sosem.
- Pod koniec można dołożyć ugotowane kluski śląskie, które świetnie pasują do pieczonego schabu z pieczarkami na Wielkanocny obiad. Dobrze połączą się z sosem i można je podawać razem z pieczarkami.
Uwagi
- Pysznym dodatkiem do Wielkanocnego schabu będzie poszatkowana biała kapusta. Doskonale sprawdzi się szatkownica Nicer Dicer. W misce zasypujemy poszatkowaną kapustę solą i ugniatamy ręką do puszczenia soku. Odkładamy na pół godziny. Kroimy pora, marchewkę ucieramy na tarce. Do kapusty odsączonej z wody dodajemy pora, marchewkę i kukurydzę. Jogurt, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku mieszamy i dodajemy do sałatki. Po wymieszaniu surówka na Wielkanoc jest gotowa.