Minestrone z Pesto
2022-08-26Pikantny krem pomidorowy z wykorzystaniem Nutri
2022-08-26Wegańska Pasta Carbonara – danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze włoskie restauracje! Szybki domowy przepis na wegańską pastę Carbonara.
Wegańska Pasta Carbonara
Kategoria: Przepisy, ObiadyRodzaj kuchni: WłoskaStopień trudności ŚredniSzybki domowy przepis na wegańską pastę Carbonara, który może śmiało konkurować z niejedną włoską restauracją!
Składniki
1 mała cebula
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
100 g pieczarek
100 g smażonych orzechów nerkowca
1 l mleka kokosowego
Sól, pieprz mielony czarny do smaku
30 g miodu
280 g krótkiego makaronu np. świderki
100g twardego tofu
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Włóż do dzbanka miksującego i zmiksuj, ustawiając prędkość 3 na 40 sekund.
- Dodaj oliwę. Podsmaż cebulę ustawiając prędkość 1, 120 stopni na 4 minuty.
- Oczyść pieczarki i dodaj je do dzbanka miksującego.
- Ustaw prędkość 4, 120 stopni i gotuj cebulę z pieczarkami przez kolejne 3 minuty.
- Połącz orzechy nerkowca z mlekiem kokosowym i gotuj na obrotach – 1 w temperaturze 90 stopni przez 3 minuty.
- Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę miodu. Wyjmij sos z dzbanka miksującego. Ostrożnie umieść osłonę ostrza w czystym naczyniu do mieszania.
- Napełnij go 1 litrem wody. Dopraw szczyptą soli. Ustaw prędkość SL i temperaturę 120 stopni na 5 minut.
- makaron do dzbanka i gotuj z prędkością SL w temperaturze 100 stopni, zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu.
- Makaron odcedź za pomocą koszyka do gotowania na parze i wymieszaj z sosem i pokrojonym w drobną kostkę tofu. Makaron z sosem rozłóż na talerze.
Uwagi
- Przepis z wykorzystaniem robota kuchennego Chef-O-Matic lub innego robota kuchennego.