Tradycyjne domowe pączki na Tłusty Czwartek
2022-09-13Pieczona dynia na śniadanie
2022-09-29Quiche to wypiek w formie placka, który składa się z kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia, które zalane jest masą jajeczno-śmietanową. Nasz przepis na Quiche z boczkiem i karczochami podbije serca każdego miłośnika kuchni. Dzisiaj przedstawiamy Quiche Lorraine. Do wykonania wykorzystaliśmy sprzęt z kuchni TV Okazje, który znajdziesz tutaj.
Quiche Lorraine – placek zalany masą jajeczno-śmietanową
Kategoria: Przepisy, ObiadyRodzaj kuchni: FrancuskaStopień trudności Trudny8
porcje1
godzina30
minutSkładniki
- Kruche ciasto:
250 g mąki (pszennej tortowej)
1 łyżeczkę soli morskiej
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżkę zimnego mleka
- Nadzienie:
250 g chudego boczku wędzonego
1 łyżeczkę syropu klonowego lub miodu
250 g karczochów w oleju
100 g sera gruyère (lub innego żółtego sera w kawałku)
- Masa jajeczna:
200 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
50 ml mleka
2 jajka
3 żółtka
szczyptę soli
szczypta gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
folia aluminiowa
stolnica i wałek
obciążenie (np. suchą fasole)
formę na tatrę o średnicy 28 cm
Przygotowanie
- Kruche ciasto:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko.
- Rozcieramy palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, wciąż rozcierając w palcach składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodajemy mleko i szybko zagniatamy gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwamy i przewracamy ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka.
- Ciasto przenosimy do formy i wyklejamy nim dno oraz boki. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki okrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Na dno wysypujemy suchą fasolę.
- Wstawiamy do urządzenia i pieczemy przez 15 minut. Usuwamy folię i obciążenie i pieczemy dalej przez około 13 minut na złoty kolor.
- Wyjmujemy ciasto, nie wyłączając piekarnika. W czasie gdy piecze się spód, możemy przygotować nadzienie.
- Nadzienie:
- Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zrumieni i wytopi. Pod koniec dodajemy syrop klonowy.
- Wyjmujemy karczochy z zalewy i ścieramy na tarce ser.
- Masa jajeczna:
- Miksujemy w misce jajka z żółtkami (nie ubijamy!), następnie dodajemy śmietankę, mascarpone i mleko, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, ponownie miksujemy na jednolitą masę.
- Boczek i karczochy układamy na cieście, zalewamy masą jajeczną, posypujemy tartym serem i ostrożnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
- Potrawę podajemy z sałatką z rukoli albo roszponki z pomidorkami koktajlowymi lub posiekanymi suszonymi pomidorami i winegretem miodowym.
Uwagi
- Uwaga: jeśli mamy mniejszą formę np. 23 cm średnicy, wówczas nie wykorzystamy całego ciasta kruchego tylko około 2/3 ilości. Składniki na nadzienie i masę jajeczną należy zmniejszyć również o około 1/3.