Ziemniaki z kiełbaskami lub tofu z patelni
2022-10-11Malinowy dżem z patelni
2022-10-11Kurczak z warzywami – chyba nie ma prostszego przepisu na obiad. Jest kolorowy, smaczny i dostarcza potrzebnych składników odżywczych. Możesz użyć świeżych warzyw lub mrożonek. Jeśli szukasz pomysłu na jednogarnkowy obiad, który wymaga minimum wysiłku to ten przepis jest dla Ciebie.
Klasyczny kurczak z warzywami
Kategoria: Przepisy, ObiadyStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
25
minutCzas smażenia
10
minutSkładniki
4 piersi z kurczaka
2 plastry czosnku, drobno posiekane
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Tymianek
Pieprz i sól
500 g posiekanych warzyw (brokuły, marchewki… można użyć mrożonek)
Przygotowanie
- Wymieszaj tymianek z solą i pieprzem. Posyp tak sporządzoną mieszanką przypraw piersi z kurczaka i odstaw na bok.
- Roztop masło i oliwę na patelni i delikatnie podsmaż czosnek.
- Dodaj kurczaka i smaż przez 10 minut lub do zarumienienia.
- Dodaj posiekane warzywa.
- Duś pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne 8 – 10 minut lub do momentu, w którym warzywa będą miękkie, a smaki się dobrze wymieszają.
Uwagi
- Uważaj żeby nie przypalić czosnku.