Malinowy dżem z patelni
2022-10-11Pieczone ziemniaczki z frytkownicy
2022-10-17Przygotowanie omletu na zwykłej patelni nie jest łatwe, choć przy odrobinie umiejętności możliwe. Niezawodnym za to sposobem na zrobienie idealnego omletu jest frytkownica beztłuszczowa. Tym razem przygotujemy w niej pyszny omlet ze szpinakiem, czerwoną papryką i kozim serem. To popularne, śródziemnomorskie śniadanie. Oczywiście nadzienie można dobrać według własnego uznania i smaku. Sprawdzą się choćby pieczarki z szynką.
Omlet ze szpinakiem z pieczoną papryką i kozim serem
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności ŁatwyPorcje
1
porcjeCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
8
minutSkładniki
50 g rozmrożonego szpinaku odsączonego z wody
45 g pieczonej papryki pokrojonej
15 g koziego sera
3 jajka
30 g mleka 3,2 %
sól i zmielony czarny pieprz do smaku
oliwa z oliwek w sprayu
Przygotowanie
- Pojemnik frytkownicy beztłuszczowej spryskaj oliwą.
- W misce ubij jajka i dodaj mleko, kilka ziaren pieprzu zmielonego i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do pojemnika, na połowie połóż nadzienie.
- Gotuj przez około 6 do 8 minut w temperaturze 170°C, aż jajka będą usmażone.
- Nadzienie na ciepło posyp kozim serem i złóż omlet.
Uwagi
- Gdy omlet z wierzchu wygląda na gotowy, pod spodem jajko może być jeszcze nie ścięte. Najlepiej unieś i sprawdź, a w razie potrzeby smaż jeszcze kolejną minutę.