Piernik na Boże Narodzenie
2022-12-16Klasyczne włoskie tiramisu
2022-12-19Zapiekanki z ziemniakami to ciekawe, stosunkowo proste i smaczne dania obiadowe. Jeżeli dodamy do tego jeszcze rybę, to powstanie niesamowita zapiekanka rybna. Nie od dzisiaj wiemy, że ryby są zdrowe i powinniśmy na stałe włączyć je do naszej diety. Niestety, ryba nie zawsze nam wyjdzie tak jak chcemy. Znaleźliśmy na to sposób, połączyliśmy prostą zapiekankę ziemniaczaną, sos beszamelowy (który znamy i lubimy z lazanii) z kawałkami filetu z dorsza. I tak powstał nasz pieczony dorsz w sosie beszamelowym.
Pieczony dorsz w sosie beszamelowym
Kategoria: PrzepisyStopień trudności średni6
porcje35
minut1
godzinaDanie proste, pyszne i zawsze wychodzi. Jest to jeden z fajniejszych i ciekawszych pomysłów na nietuzinkowe podanie białej ryby.
Składniki
800 g do 1 kg dorsza (filet bez skóry lub polędwica)
Ok. 80 g startego twardego sera np. parmino
Natka pietruszki
1 kg ugotowanych ziemniaków
50 ml śmietany 30%
Cebula
400 ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz
Gałka muszkatołowa
- Sos beszamelowy
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
Szczypta soli, gałka muszkatołowa
500 ml mleka (może być krowie lub owsiane, sprawdzi się również śmietana)
Przygotowanie
- Do lekko ciepłych (ugotowanych i obranych) ziemniaków dodajemy śmietankę, masło, gałkę muszkatołową i ubijamy na puree tłuczkiem.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- W rondelku roztop masło. Do roztopionego masła dodaj mąkę i cały czas mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego sosu. Dodaj sól oraz gałkę muszkatołową.
- Do sosu beszamelowego dodaj podsmażoną cebulę oraz wlej bulion warzywny, wymieszaj i zagotuj (sos będzie może się wydawać rzadki).
- Rybę pokrój na kawałki i ułóż w formie. Dopraw solą i pieprzem.
- Wylewamy na nią sos beszamelowy z bulionem.
- Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane oraz posypujemy tartym serem.
- Formę z rybą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy ok. 45 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy zapiekankę i pozostawiamy na zewnątrz przez około 15 minut. Dopiero po tym czasie możemy otworzyć formę i pokroić zapiekankę.
- Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.
Uwagi
- Filet z dorsza możesz śmiało zastąpić polędwicą z dorsza lub inną białą rybą pozbawioną ości.