Okres przed Bożym Narodzeniem to czas, kiedy domy wypełniają się smakowitymi zapachami przygotowywanych potraw i wypieków. Niektóre są nowe, inne to tradycja tych Świąt. Karp, pierogi czy barszcz wigilijny to podstawa. Jeżeli zaś chodzi o ciasta, jednym z najważniejszych wypieków jest tradycyjny piernik. Jego charakterystyczny zapach roznoszący się w całym domu oznajmia, że zbliża się Boże Narodzenie. My przedstawiamy prosty, ale smaczny przepis na piernik z powidłami śliwkowymi. Zaletą jest to, że nie wymaga leżakowania i nie trzeba go robić na miesiąc przed Świętami.
12
porcje1
minuta40
minutTen przepis idealnie się sprawdzi z wykorzystaniem prostokątnej formy Coox – Wunderform.
Pół kilograma mąki
6 dużych jajek
50 g masła
60 g kakao
200 ml miodu
200 g bakalii
50 g orzechów włoskich
20 g przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych
50 g masła
50 g kakao
60 g cukru
70 ml śmietanki 36 %