Krokiety ziemniaczane z parmezanem
2023-01-25Zdrowy koktajl z ogórka i szpinaku
2023-01-26Vichyssoise to zupa kuchni francuskiej z regionu Vichy, przygotowywana na bazie zblendowanych ziemniaków i porów. Ta kremowa zupa jest gęsta, pyszna i pożywna. Można ją podawać cały rok zarówno na ciepło jak i na zimno, także z różnymi dodatkami.
Francuska zupa krem Vichyssoise jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy udusić pora oraz ziemniaki i zblendować.
Vichyssoise francuska zupa ziemniaczano-porowa
Kategoria: Przepisy, ObiadStopień trudności ŁatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
30
minutSkładniki
4 duże ziemniaki (około pół kilograma)
1 litr bulionu warzywnego
biała część 2 średnich porów
2 łyżki masła
2 łyżki gęstej śmietany 36%
sól i biały pieprz
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Oczyść pora, odkrój zieloną część a białą pokrój w krążki.
- Rozpuść w garnku masło i podsmaż pora, duś aż zmięknie.
- Dodaj ziemniaki, wymieszaj i duś chwilę.
- Dodaj gorący bulion i zagotuj, gotuj na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj zahartowaną śmietankę.
- Po wystygnięciu zmiksuj zupę na gładką masę.
Uwagi
- Rada: Śmietankę możesz dodać po wystudzeniu zupy. Ciepłą zupę krem Vichyssoise możesz udekorować świeżym szczypiorkiem lub innymi ziołami i podawać z grzankami. Zupę podawaną na zimno możesz udekorować śmietanką lub kozim serem.