Koktajle warzywne to prosty sposób, żeby w codziennej diecie pojawiły się warzywa z dodatkami. Jest to ważne zwłaszcza w czasie przesilenia wiosennego. Warzywa dostarczają niezbędnych i cennych składników i wspierają oczyszczanie organizmu.
Wiele warzyw jest dostępny cały rok w sklepach. Zawsze jednak warto sięgać po świeże warzywa sezonowe. Mają właśnie wtedy najwięcej wartości i składników odżywczych, więc dobrze jest z tego korzystać. Koktajl ze szpinaku to niskokaloryczny i nisko tłuszczowy napój z cennymi składnikami.
Szpinak dostarcza do organizmu witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze i inne cenne właściwości. Polecany jest dla zestresowanych. Ogórek też ma wiele korzystnych właściwości, między innymi wspiera odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. Słonecznik zawiera minerały, witaminy i aminokwasy.
2
porcje10
minut16
kcal2 świeże ogórki gruntowe
3 szklanki świeżego szpinaku
1 jabłko o kwaskawym smaku
trochę świeżej mięty i soku z cytryny
30 g ziaren słonecznika
szklanka wody
odrobina oleju lnianego
sól i pieprz