Arancini
2023-02-15Placki kalafiorowe
2023-02-15Chlebek Naan to jeden z podstawowych składników kuchni indyjskiej. Jest to dodatek do wielu potraw jak choćby curry, niekiedy zastępujący ryż. Ciasto na chlebek Naan przygotowuje się na bazie mąki pszennej, drożdży, jajka, jogurtu i masła lub oleju. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a po wypieczeniu jest chrupkie. Po wyrobieniu powinno być miękkie i elastyczne. Tradycyjnie w Indiach chlebek wypieka się w specjalnych, glinianych piecach tandoor. Nie używa się przy tym tłuszczu. Można go jednak przygotować w domowych warunkach. Nasza propozycja to chlebek Naan pieczony we frytkownicy beztłuszczowej.
Indyjski chlebek Naan
10
porcje1
godzinaSkładniki
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
2 małe jajka
100 ml gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pół szklanki ciepłej wody
Przygotowanie
- Do małego naczynia wlej ciepłą wodę, dodaj drożdże oraz cukier, wymieszaj i odstaw na chwilę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą.
- W drugiej misce wymieszaj rozczyn, jajka, jogurt i olej, wymieszaj.
- Do mąki dodaj mokre składniki i rozczyn, wymieszaj.
- Wyrabiaj ciasto żeby masa była jednolita i zbyt bardzo się nie kleiła.
- Przełóż ciasto do miski nasmarowanej oliwą, przykryj zwilżoną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 10 części i rozwałkuj na cienkie, podłużne placki.
- Piecz pojedynczo w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC około 5 minut na każdej stronie, aż powstaną zarumienione, brązowawe pęcherze.
Uwagi
- Rada: Zamiast oleju możesz dodać roztopione masło.
- Chlebek Naan najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, na przykład z samym masłem czosnkowym. Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i posiekaną natką kolendry lub innym ziołem.
- Niektóre z przepisów pomijają dodanie do ciasta jajka. Możesz wypróbować obie wersje i wybrać ulubioną.