Cytrynowa zupa krem z kalafiora
2023-03-07Hummus bez tahini
2023-03-07Zupy kremy są aksamitne, smaczne i rozgrzewające. Przyrządzane z różnych warzyw są przy tym zdrowe oraz pożywne. Wystarczą grzanki, świeże zioła i pierwsze danie gotowe. Można łączyć różne warzywa lub wybrać jakieś główny składnik. Nasza propozycja to zupa krem z selera korzeniowego.
Warto dodać, że seler to warzywo, które zawiera więcej wzmacniającej odporność witaminy C niż owoce cytrusowe. Jest także źródłem innych witamin, minerałów oraz błonnika. Seler korzeniowy ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Jest też jednym z najmniej kalorycznych warzyw.
Zupa krem z selera
Kategoria: Obiady, Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy4
porcje1
godzina70
kcalSkładniki
pół kilograma selera korzeniowego
biała część z 1 pora
2 duże ziemniaki
1 cebula
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
200 ml śmietanki 30 %
sól i pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
40 g sera brie lub zależnie od upodobania startego parmezanu
Przygotowanie
- Selera i ziemniaki pokrój w kostkę, pora w plastry, a cebulę w drobną kostkę.
- W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę, pora i selera, duś na mniejszym ogniu pod przykryciem raz po raz mieszając około 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj ziemniaki, zalej warzywa bulionem, zagotuj i gotuj na mniejszym ogniu około pół godziny, aż warzywa całkiem zmiękną.
- Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką.
- Pod koniec gotowania dodaj zahartowaną śmietankę i ser.
- Wystudź zupę i zmiksuj w blenderze.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
- Możesz przetrzeć zupę przez sito dla uzyskania gładkiego kremu.
- Zupę zblendujesz na 2 razy, możesz też zachowując proporcje zrobić ilość mieszczącą się w kielichu.
- Możesz natkę pietruszki wymieszać z oliwą z oliwek i polać nią zupę oraz dodać prażone pestki słonecznika.
- Zupa krem z selera dobrze smakuje też z czosnkowymi grzankami. Przetarty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, ziołami, solą oraz pieprzem i polej grzanki.