Zupy kremy można przyrządzać na wiele sposobów i z różnych składników. Najczęściej są to warzywne dania. Smaczne, aksamitne i rozgrzewające. Świetnym dodatkiem do kremowych zup są grzanki oraz świeże zioła. To dobry pomysł na pierwsze danie lub samodzielną przekąskę. Tym bardziej, gdy jest to orzeźwiająca zupa krem o lekkim smaku cytrynowym.
Kwaśny smak cytryny i jej soku nie każdego przekonuje. Dlatego nasza propozycja to lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora i warzyw. Kalafior jest popularny jeśli chodzi o przygotowywanie zup, także kremów. To niskokaloryczne warzywo i źródło witamin, białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Wykazuje właściwości prozdrowotne i ma wysoką wartość odżywczą. Dodatek cytryny zapewni zupie nieco świeżości.
4
porcje1
godzina40
kcal1,5 litra ml bulionu warzywnego
1 duży kalafior około 700 g
3 średnie ziemniaki
1 mała pietruszka
1 seler naciowy
kilka gałązek natki pietruszki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
masło
szczypiorek
sok i starta skórka z połowy średniej cytryny
sól i pieprz
200 ml śmietanki 30 %