Hummus to rodzaj pasty do smarowania, przygotowanej z gotowanych oraz przetartych nasion ciecierzycy bądź roślin strączkowych i pasty tahini. Wywodzi się z państw leżących na Bliskim Wschodzie, na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce hummus jest bardzo popularny. Klasyczny ma właściwości prozdrowotne, dostarcza cennych składników odżywczych, witamin, minerałów, białka i błonnika. My proponujemy mniej klasyczną wersję, czyli hummus bez tahini z czerwoną papryką.
Ciecierzyca jest jedną z najstarszych roślin z rodziny strączkowych. Ma korzystne właściwości prozdrowotne i dostarcza wielu składników odżywczych. Jest źródłem białka, złożonych węglowodanów, antyoksydantów, steroli roślinnych, błonnika pokarmowego witamin i związków mineralnych. Jest też ceniona za walory smakowe. Dzięki papryce hummus zyska ciekawy kolor oraz intensywniejszy smak. Dodatek ziół doda mu świeżości i aromatu.
2
porcje20
minut350
kcal250 g ciecierzycy
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
pół szklanki widy wymieszanej pól na pół z oliwą
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
papryka słodka