Zupa krem z selera
2023-03-07Wielkanocna babeczka – warkocz drożdżowy
2023-03-14Hummus to rodzaj pasty do smarowania, przygotowanej z gotowanych oraz przetartych nasion ciecierzycy bądź roślin strączkowych i pasty tahini. Wywodzi się z państw leżących na Bliskim Wschodzie, na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce hummus jest bardzo popularny. Klasyczny ma właściwości prozdrowotne, dostarcza cennych składników odżywczych, witamin, minerałów, białka i błonnika. My proponujemy mniej klasyczną wersję, czyli hummus bez tahini z czerwoną papryką.
Ciecierzyca jest jedną z najstarszych roślin z rodziny strączkowych. Ma korzystne właściwości prozdrowotne i dostarcza wielu składników odżywczych. Jest źródłem białka, złożonych węglowodanów, antyoksydantów, steroli roślinnych, błonnika pokarmowego witamin i związków mineralnych. Jest też ceniona za walory smakowe. Dzięki papryce hummus zyska ciekawy kolor oraz intensywniejszy smak. Dodatek ziół doda mu świeżości i aromatu.
Hummus bez tahini
Kategoria: Obiady, Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy2
porcje20
minut350
kcalSkładniki
250 g ciecierzycy
2 papryki czerwone
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
pół szklanki widy wymieszanej pól na pół z oliwą
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
papryka słodka
Przygotowanie
- Ciecierzycę namocz dzień wcześniej.
- Odlej wodę, przepłucz i ugotuj do miękkości, odstaw do wystudzenia.
- Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski 4 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150ºC około 40-45 minut.
- Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
Uwagi
- Składniki są miksowane, ale jeśli chcesz możesz obrać paprykę ze skórki.
- Zamiast zwykłej wody, możesz użyć tej od gotowania ciecierzycy. Powinna się gotować około 1 – 1,5 godzin.
- Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj więcej wody od gotowania ciecierzycy.
- Podając paprykowy hummus możesz posypać go dodatkową, posiekaną natką pietruszki.