Waniliowy koktajl lodowy
2023-03-15Kotleciki brokułowe
2023-03-15Pastilla z kurczakiem to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych potraw w kuchni marokańskiej. Jest to jednak potrawa odświętna, nie jadana na co dzień. Tradycyjny przepis na pastillę zakłada połączenie w tym wytrawnym daniu smaków słonych ze słodkimi. Jest robiona na cieście filo, które jest cienkie jak pergamin. Ciasto filo można kupić gotowe, dla chętnych podajemy przepis jak zrobić je samodzielnie. Nasza propozycja to tradycyjna meksykańska pastilla z kurczakiem, pieczona we frytkownicy beztłuszczowej.
Marokańska pastilla z kurczakiem
Kategoria: Obiady, Przepisy, PrzystawkiRodzaj kuchni: marokańskaStopień trudności łatwy4
porcje2
godziny30
minut1
godzina30
minutSkładniki
- Składniki na ciasto filo:
250 g mąki pszennej
80 g masła
łyżeczka oleju
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
mąka ziemniaczana do podsypania
- Nadzienie:
1 kg podudzi z kurczaka (6 sztuk)
120 g masła
4 cebule
4 jajka
500 ml wody
15 g startego imbiru
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
10 płatków szafranu
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
gruba sól morska
50 g świeżo zmielonego pieprzu
200 g obranych ze skóry mielonych migdałów
60 g cukru pudru
30 ml oleju roślinnego
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta:
- Roztop masło i wystudź.
- Przesiej mąkę z solą przez sito.
- mąki, masła, wody i soli zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę, podziel na 6 części, połóż w odległości na blasze oprószonej mąką ziemniaczaną.
- Przykryj folią lub ręczniczkiem i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
- Podsyp blat mąką ziemniaczaną i rozwałkuj delikatnie ciasto bardzo cienko jak papier, starając się go nie rozerwać.
- Rozwałkuj okrągłe płaty prawie raz większe niż kosz frytkownicy beztłuszczowej.
- Nadzienie:
- Cebulę drobno pokrój.
- Do garnka włóż połowę masła, kurczaka, cebulę, imbir, posiekane zioła, kurkumę, gałkę, szafran, pół łyżki cynamonu oraz sól i pieprz.
- Wlej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu 50 minut.
- Wyjmij mięso i odstaw do wystudzenia,
- Powstały wywar doprowadź do wrzenia i gotuj na większym ogniu aż zredukuje się do objętości około szklanki.
- Nie przerywając podgrzewania na mniejszym ogniu dodawaj po 1 jajku cały czas mieszając.
- Podgrzewaj bez wrzenia aż zostanie gęsty i zawiesisty sos przypominający jajecznicę.
- Obierz kurczaka ze skóry, pokrój na drobne części usuwając kości, włóż do sosu i odstaw do wystygnięcia.
- Roztop resztę masła.
- Wymieszaj migdały z olejem, 40 g cukru pudru i łyżką cynamonu.
- łaty ciasta posmaruj roztopionym masłem.
- Trzy płaty włóż do kosza frytkownicy beztłuszczowej i nałóż mięso z sosem, a na nie migdały, zawiń na nadzienie wystające boki ciasta.
- Na wierzch nałóż pozostałe 3 płaty ciasta, a brzegi zawiń pod spód.
- Posmaruj wierzch resztą masła.
- Piecz w nagrzanej do temperatury 180ºC frytkownicy beztłuszczowej około 25-30 aż pastilla będzie złocistobrązowa.
- Po wystygnięciu posyp resztą cukru pudru wymieszaną z resztą cynamonu.
Uwagi
- Możesz użyć filetu z piersi kurczaka zamiast podudzi.
- Woda do ciasta powinna być ciepła nie gorąca. Ciasto dobrze jest rozwałkowywać tuż przed nakładaniem nadzienia. Przepisy na ciasto filo podają różne proporcje mąki, wody i masła. Możesz je dopracować, żeby uzyskać odpowiednią masę, z której można rozwałkować ciasto cienkie jak pergamin. W niektórych z nich nie ma masła, a jest nieco więcej oleju lub oliwy z oliwek.
- Jeśli nie lubisz połączenia smaków słodko-słonych, możesz pominąć migdały oraz cukier puder i zrobić 1 warstwę mięsną. Albo słodką wersję bez mięsa.
- Przed siekaniem sparz migdały i obierz ze skórki. Możesz je podprażyć na oleju na złoty kolor.
- Do przygotowania wywaru zamiast wody możesz dodać 5 łyżek oliwy z oliwek i pół kostki roztopionego masła.