Brokuł jest jednym z najzdrowszych oraz prozdrowotnych warzyw. Jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, błonnika, przeciwutleniaczy, składników mineralnych i witamin. Warto go więc włączyć do diety. Zachowuje wartości odżywcze zarówno gotowany, jak i surowy. Z brokuła można przygotować zupę krem lub ugotować jako dodatek do dania głównego. Jest też dodawany do sałatek. My proponujemy nieco inną formę. Kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną smażone we frytkownicy beztłuszczowej. Tak przygotowane nie stracą właściwości odżywczych. Jak również brokuł w niej ugotowany.
2
porcje40
minut20
minut380
kcal1 mały brokuł (około 300g)
pół szklanki kaszy jaglanej
200 ml bulionu warzywnego
2 małe ząbki czosnku
1 jajko
80g bułki tartej
szczypta pieprzu cayenne i papryki słodkiej
sól i pieprz