Odmładzający koktajl z jagodami
2023-03-22Niskokaloryczny koktajl wiosenny ze szparagów
2023-03-22Choć pokrzywa uważana jest za chwast, jest jedną z najbardziej cenionych roślin leczniczych. W kuchni można ją stosować na wiele sposobów. Do zup, sałatek, pierogów, do ciast, koktajli i na herbatę. Świeże listki pokrzywy zrywa się w maju, później można wykorzystać górne, młode listki. Jednak najlepsza jest pokrzywa majowa. My polecamy koktajl z pokrzywą, jabłkiem i selerem naciowym.
Pokrzywa to źródło makro i mikroelementów, witamin, kwasów organicznych i innych cennych składników odżywczych. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, tak jak imbir. Jak również jabłka, które są też źródłem składników odżywczych, witamin, minerałów i kwasu foliowego. Seler naciowy zawiera witaminy, minerały i antyoksydanty. Do pokrzywy dobrze jest dodawać składniki zawierające dużo witaminy C, zwiększającej wchłanianie żelaza.
Koktajl pokrzywa z selerem naciowym
Kategoria: Przepisy, Zdrowe koktajleStopień trudności łatwy2
porcje10
minut80
kcalSkładniki
4 garście młodych liści pokrzywy
1 duże jabłko
4 łodygi selera naciowego
1 cm kawałek imbiru
sok z 1 cytryny
500 ml wody mineralnej
Przygotowanie
- Listki pokrzywy opłucz i osusz.
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kawałki.
- Łodygi selera naciowego pokrój w kawałki.
- Włóż wszystkie składniki do blendera, dodaj sok z cytryny oraz wodę i zmiksuj.
Uwagi
- Poza sezonem możesz użyć suszonych liści pokrzywy.
- Możesz do koktajlu dodać natkę pietruszki.
- Użyj tyle wody, żeby uzyskać pożądaną gęstość koktajlu.
- Możesz wypróbować wersję ze sparzonymi liśćmi pokrzywy.