Koktajle warzywne i owocowe najlepiej smakują ze świeżych produktów, zwłaszcza sezonowych. Te rosnące o danej porze roku mają wiele zalet i warto je spożywać. Produkty dojrzewające zgodnie z porą występowania w przyrodzie, mają więcej wartości odżywczych, są smaczniejsze i tańsze niż w innym okresie roku. Jednymi z warzyw, które można zbierać już od wiosny są szparagi, czyli warzywo sezonowe. Można z nich przygotować zdrowy, niskokaloryczny koktajl.
Szparagi są bogate w składniki mineralne, witaminy, błonnik, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy, i są też niskokaloryczne. Wartości odżywcze zachowują także na surowo, więc sprawdzą się do koktajlu, który jest idealny na śniadanie. Więcej składników odżywczych mają szparagi zielone, nadające się do zielonych koktajli na surowo.
2
porcje10
minut30
kcal500 ml wody mineralnej
pęczek szparagów (około 14 sztuk)
2 ogórki gruntowe
1 cm imbiru
sok z połowy cytryny
pieprz i sól do smaku
20 g płatków migdałowych