Krem z groszku cukrowego
2023-03-27Krem pieczarkowy
2023-03-27Zupy kremy najczęściej przygotowuje się z warzyw. Są pożywne, smaczne i rozgrzewające. Podawane z grzankami i świeżymi ziołami mogą być pierwszym daniem lub niezależną przekąską w ciągu dnia. Oczywiście składniki mogą być różne. Nasza propozycja to mniej klasyczna zupa, czyli krem szczawiowy. Podawana z jajkiem, szpinakiem i świeżym koperkiem z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek. Szczaw można zbierać już wczesną wiosną, kiedy liście są najsmaczniejsze i najmniej kwaśne.
Szczaw jest rośliną o wielu walorach zdrowotnych, ale też smakowych. Ta roślina zielona z rodziny rdestowatych ma wiele gatunków, z których za jadalne uznawane są szczaw zwyczajny, ogrodowy i tarczolistny. Szczaw można spotkać w wielu miejscach, zwłaszcza na łąkach, pastwiskach i nieużytkach. Jego nie w pełni dojrzałe liście są bogate w witaminy i składniki mineralne. Przetwory ze szczawiu warto wprowadzać do diety, ze względu na prozdrowotny wpływ szczawiu na zdrowie. Liście są niskokaloryczne i wykazują działanie antyoksydacyjne, zawierają też dużo witaminy C.
Krem szczawiowy
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności łatwy2
porcje40
minut25
kcalSkładniki
litr bulionu warzywnego
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
kawałek białej części pora
2 pęczki szczawiu, około 250 g
1 mała cebula
100 ml śmietanki 30%
łyżka masła
sól i pieprz
1 jajko ugotowane na twardo
chrzan
świeży koperek
Przygotowanie
- Rozpuść w garnku masło i zeszklij pokrojoną na drobno cebulę.
- Dodaj pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, seler i por.
- Podsmaż składniki i zalej bulionem.
- Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj umyte, pokrojone liście szczawiu, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze około 10 minut.
- Wystudzony wywar wlej do blendera, dodaj śmietankę i zmiksuj.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem, łyżką chrzanu na porcję i posiekanym koperkiem.
Uwagi
- Jeśli nie przepadasz za chrzanem, dla podkreślenia smaku możesz dodać do zupy ząbek czosnku. Możesz też pominąć dodanie śmietanki lub dodać na zupę przed podaniem. Zamiast koperku możesz użyć wedle uznania świeżej pietruszki lub szczypiorku. Do gotowania zupy możesz dodać 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki. Możesz też wypróbować wersję kremu szczawiowego bez włoszczyzny, tylko z ziemniakami.