Zupy kremy to zwykle warzywne potrawy, które są aksamitne, sycące i rozgrzewające. Można je przygotować na wiele sposobów, używając różnych składników. Wystarczy dodatek grzanek oraz świeżych ziół i pierwsze danie gotowe. Kremowa zupa może też być samodzielną przekąską. Nasza propozycja to krem z groszku cukrowego. Co ciekawe, cukrowy to nie to samo co zielony groszek. Jest to odmiana cukrowa grochu. W odróżnieniu od zielonego, nie ma wyściółki pergaminowej i można go spożywać w całości, razem ze strąkiem który jest jadalny, także na surowo.
Groszek cukrowy jest smaczny i zdrowy, a przy tym ma ładny kolor. Jest niskokaloryczny i sycący, dostarcza wartości odżywczych i zawiera dużo białka oraz błonnika. Jest też źródłem witamin, minerałów, luteiny, kwasu foliowego i antyoksydantów. Jako chrupiące warzywo może być dodatkiem do sałatek, można go gotować na parze czy podsmażać na maśle. To także świetny dodatek do mięs, makaronów, ryżu i zup. Można też przygotowywać z niego pyszne zupy kremy.
2
porcje30
minut100
kcal500 g groszku cukrowego
2 ziemniaki
1 cebula
odrobina masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
posiekany szczypiorek
bulion warzywny