Smaczne, aksamitne i rozgrzewające – takie właśnie są zupy kremy. Można je przygotować z różnych warzyw i innych składników. To pożywne pierwsze danie, które można podawać z grzankami i świeżymi ziołami. Jedną z takich popularniejszych zup jest krem pieczarkowy. Charakterystyczny smak pieczarek, uwolniony najpierw po przesmażeniu z cebulą, nadaje zupie pysznego aromatu. To idealny posiłek dla miłośników tych smacznych grzybów.
Pieczarki to rodzaj grzybów hodowlanych, które uprawia się na sprzedaż. Warto dodać, że Polska jest ich największym producentem w Europie i jednym z większych na świecie. Pieczarki są niskokaloryczne, ale zawierają sporo składników odżywczych i prozdrowotnych, witamin, białka, antyoksydantów i minerałów. Można je gotować, smażyć i dusić, przyrządzać sosy, gulasze czy zupy.
2
porcje30
minut30
kcal600 ml bulionu warzywnego
400 g pieczarek
2 cebule
łyżka oleju
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
40 ml śmietanki kremówki
natka pietruszki
sól i pieprz