Ciasteczka z czekoladą
2023-04-24Ogród przed domem – aranżacje, inspiracje i pomysły
2023-04-25Pasteis de nata to portugalskie mini tarty z kremem budyniowym, czyli rodzaj babeczek budyniowych z ciasta francuskiego. Są bardzo popularne w Portugalii, ale też na całym świecie. Są sycące i słodkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku wypełnione waniliową masą budyniową. My proponujemy przygotować je w małych foremkach opiekacza do jajek HomeVero Egg Bite Maker. Proporcje składników można dopasować pod potrzebną ilość tart, a także smażyć je partiami.
Portugalskie mini tarty z budyniem
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
4
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaSkładniki
płat ciasta francuskiego na maśle około 300 g
250 ml mleka
70 ml wody
3 łyżki mąki pszennej
150 g cukru
4 żółtka
laska cynamonu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj mąkę i ekstrakt z wanilii w 1/4 mleka.
- Zagotuj wodę z cukrem i cynamonem.
- W drugim garnku zagotuj resztę mleka i wlej do rozmieszanej mąki, intensywnie rozmieszaj.
- Gdy woda lekko przestygnie, wyjmij cynamon z syropu z cukru i wlej do mleka z mąką, intensywnie wymieszaj żeby nie było grudek.
- Roztrzep żółtka i dodaj do przestudzonej wody z mąką, dokładnie wymieszaj.
- Przelej mieszankę do garnka i zagotuj ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i od razu zdejmij z ognia.
- Mieszanka powinna mieć lejącą konsystencję.
- Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wycinaj kółka nieco większe od średnicy małych foremek opiekacza.
- Wyłóż foremki ciastem tak, żeby pokrywało dno i boki.
- Wlej mieszankę do wysokości 3/4 foremek.
- Piecz około 15 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Podawaj babeczki posypane cynamonem, a opcjonalnie cukrem pudrem.